PLANINARSKE TRASVERZALE U SRBIJI
Borisav Čeliković

Godina 2013, izdanje - I, format - 12.5 x 17.5
Žanr -
Strana - 352

Edicija - Biblioteka Svetinje

Knjiga o planinarskim transverzalama u Srbiji nastajala je je tokom prethodnih desetak godina od kada se autor B. Čeliković počeo zanimati za transverzale, u početku je to bio obilazak, a kasnije i istorijat. O transverzalam se malo zna srazmerno njihovom značaju. Razlog je što su se naka društva koja su gazdovala transverzalama u međuvremenu ugasila, a sa njima i transverzale. Činjenica je i nepoznavanje u samim društvima šta u stvari transverzala predstavlja i šta treba da sadrži.Ovo je koristan priručnik, ne samo planinarskim vodičima prilikom planiranja i organizacije planinarskih akcija, već i planinarima i drugim ljubiteljima prirode kao podsticaj za induvidualni obilazak pojedinih transverzala i njihovih delova. ovo je istorijski pregled razvoja transverzala. Ova knjiga je od značaja prilog istoriji planinarstva i planinarske organizacije.


ANTOLOGIJA IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA
Nikola Nika Stojić

Godina 2013, izdanje - I, format - 12.5 x 17.5
Žanr - antolog.izvornog stvaralaštva
Strana - 308

Edicija - Biblioteka Svetinje

Najveći deo onoga što se danas može čuti zabeležiti, često nije više takvog, kvaliteta kao što je bilo pre pedeset godina. Retko je da je u antologijskoj građi nešto bljesnulo sjajem. I u ovoj zbirci ima pesma koje bi bile još lepše i umetnički snažnije da su još poživele u narodu... Zapisivanje usmenog književnog narodnog blaga autor je počeo kada su još sela bila puna stanovnika i kada nije bilo drugih mediskih uticaja. Kada se igralo pevalo na tradicionalan način. Svako selo je imalo vrsnih pevača, kazivača i igrača. pevalo se uz rad, posle rada, na raznim skupovima i veseljima.

RAZGOVORI SA OGLEDALOM
Dubravka Miljković

Godina 2008, izdanje - prvo, format - 20,5x13,5
Žanr - Psihologija samopouzdanja
Strana - 299

Edicija - Zrno soli

Ova knjiga mladima može pomoći da bolje upoznaju sami sebe, a starijima da možda preispitaju jesu li do sada videli sebe u ogledalu onakvima kakvi zaista i jesu. Knjiga "Razgovori sa ogledalom" možda ne govori mnogo, ali ko pročita knjigu o psihologiji samopouzdanja, otkriće da samopouzdanje nije osobina koju poseduje neko drugi. Do njega se, istina, ne dolazi lako, kao u ostalom ni do knjige... Knjiga je pisana jednostavno, uzbudljivo i zanimljivo. Obiluje primerima iz prakse kojima možete upoznati sebe... Ko sam ja; Kakav sam? Naučite da razgovarate sami sa sobom; Naučite kako da komunicirate uspešnije; Naučite da bolje mislite; Kako kontrolisati negativne emocije; Naučite da podnesete (ne)uspeh...

MOLITVA ZA OCA PROHORA----RASPRODATO


Godina 2015, izdanje - IV, format - 10,5 x 17,5
Žanr - roman
Strana - 400

Edicija - Mala klasična biblioteka

U romanu Miće Milovanović „MOLITVA ZA OCA PROHORA“ kroz sudbinu 95-ogodišnjeg jeromonaha oca Prohora – Mića Milovanović epskom širinom oslikava burne događaje srpske istorije dvadesetog veka. Stari duhovnik pred smrt u Čačanskoj bolnici doktoru Vidosavu Krljancu priča gotovo biblijsku priču o sudbini ovoga naroda koji „na vetrometini istorije ostaje uspravan i u čeonom sudaru sa silama zemaljskim milionskim žrtvama plaća svoju slobodu.“ Otac Prohor proživljava strahote paljenja svoga zavičaja Dragačeva, velika mučilišta u Varni, na Banjici, streljanje u Jajincima, patnje u Mauthauzenu da bi glave nastradalih drugova, poput svetih relikvija, otuda vraćao njihovim kućama. Slike umiranja srpskih tifusara u čamcima na Crnom moru 1916. pred nemačkim rafalima ispod Avale 1943. gasne komore Hitlerovih logora ovu priču približavaju antičkim mitovima i prizorima jevanđelskog žrtvovanja. Otac Jovan Vargić (kasnije jeromonah Prohor), noseći krstić u nedrima (koji je još kao dete našao u ruševinama prastare crkvice u Dragačevu), preživeo je sve ove strahote da bi tu krvavu sagu pred smrtispričao nekome ko će to za buduće naraštaje zabeležiti. recenzent Radovan Marinković kaže: „Iako su u ovu romanesknu graževinu uzidane stvarne ličnosti, u ovom romanu sve postaje gotovo mitsko, svevremeno. Majstorski vodeći radnju u ovoj sagi o glavonoscu, baštiniku mrtvih glava i lobanja, autor sudbinu jednog čoveka do simbola poistovećuje sa stradalništvom vaskolikog srpskog naroda.“ Drugi recenzent, Vladimir Dimitrijević beleži: „Pozdravljamo knjigu Miće Milovanović „Molitva za oca prohora kao svedočanstvo koje smo dugo čekali. Od ovoga romana bi se mogao snimiti potresan film nad kojim se može razmišljati i plakati.

KRALJEVSTVO LJUBAVI I ZLA-----RASPRODATO


Godina 2011, izdanje - II, format - 17x11
Žanr - roman
Strana - 603

Edicija - Mala klasična biblioteka

Ovaj vrhunski roman je snažna aniratna poruka svojim čitaocima. Milovanović oštro osuđuje tri velika društvena pokreta: fašizam, nacionalsocijalizam i komunizam koji su najvećim ljudskim žrtvama obeležili dvadeseti vek. (Nika Nikola Stojić) *** Mića Milovanović je darovao, možda najdramatičniji, nesumnjivo najčedniji ljubavni roman srpskoj književnosti i svekolikom čitalaštvu. Roman ovakvih dometa mogao je da napiše samo pisac raskošnog talenta, ovenčan dobrotom koja mu je neštedimice ozarila duh. (M.Marinković) *** Novi roman Miće Milovanović KRALJEVSTVO LJUBAVI I ZLA govori o veku atomske tehnike i prašumske etike u kojem su ljudi bili bacani s kraja na kraj planete u krvave vrtloge istorije. Dragomir i Amalija, Dragačevac i Estramadurka, njihova kći rođena u logoru u potrazi za roditeljima, živi su dokaz za to. (Vladimir Dimitrijević)

LAKU NOĆ, NINA
Saša Simonović

Godina 2012, izdanje - I, format - 13,5 x 20,5
Žanr - roman
Strana - 184

Edicija - Specijalna izdanja

Beogradski dramski umetnik posle niza nesrećnih događaja donosi odluku da se zamonaši. Deset godina kanije u njegov manastir dolazi Lucija, ženski potomak čuvenog freskoslikara sa namerom da ga nagovori da pomogne izlečenju njene bolesne kćerke. Poveden očinskim i svetovnim nagonom da ne odbije pomoć detetu, otac Nikanor prihvata da sa Lucijom pronađe delove oskrnavljene relikvije koja bi ponovnim sastavljanjem vratila navodno čudesnu moć izlečenja. Tajna Svetog kovčega, mape Templara, umešanost Garvina Saloma, suočavanje sa gresima iz mladosti i sve nesreće koje su zadesile ove prostore, uvode monaha u svet o kojem nije mogao ni da sanja. ...Promišljena dramaturgija, zanimljivi likovi, neobične situacije i preokreti – to je suština ovog romana.

UKLETA KUĆA
Milomir Radosavljević

Godina 2011, izdanje - I, format - 20.5 x 13.5
Žanr - roman
Strana - 190

Edicija - Specijalna izdanja

Zaplet oko jedne usamljene kuće i njene tajanstvene vlasnice Bojane Sovilj, građen je znalački poput najboljih ostvarenja čuvene Agate Kristi. Radnja romana događa se u zabačenom provincijskom mestu podno Kopaonika i obuhvata period od početka XX veka do današnjih dana. Splet događaja i okolnosti je takav da pobeđuje celokupnu pažnju onog koji se odluči da pročita ovu pomalo neobičnu knjigu. Čita se lako i sa znatiželjom. Događaji se smenjuju takvom brzinom da čitaocu ponestaje dah u žurbi da što pre sazna šta se događa na sledećoj strani (Hranimir Hrane Milojković)

MLINAR KOJI JE ZAVIJAO KAO VUK-----RASPRODATO
Arto Pasilina

Godina 2012, izdanje - I, format - 11 x 17
Žanr - roman
Strana - 272

Edicija - Mala klasična biblioteka

Roman Arta Paseline MLINAR KOJI JE ZAVIJAO KAO VUK je jedan od najčitanijih romana u Finskoj. Preveden je 46 jezika. Prožet humorom,često gorkim... ...Stranac koji dolazi u selo sa juga...kupuje stari mlin.Tu kupovinu meštani smatraju nerazumnom, kako je isti van pogona već trideset godina...Njegova borba za opstankom i nove ideje koje meštanima deluju suludo...Osposobljavanje stare mašine za obradu drveta bili su dovoljni za njegov opstanak... Nemci su spalili celu Leponiju pa je vladala strahovita nestašica građevinskog materijala...obećao je da će obnoviti i stari mlin koji je od velike koristi za meštane koji su planirali da zaseju žitarice... Noću je voleo da zavija kao šumska divllja zver.To se događalo zimi ako je noć bila vedra i mrazovita...a seoski psi su mu odgovarali...Niko od seljana nije se usuđivao da tom krupnom čoveku kaže da se urazumi...

ANINA PRIČA
Mirjana Stakić

Godina 2017, izdanje - peto izdanje, format - 20,5 x 13,5
Žanr - roman
Strana - 143 str.

Edicija - Specijalna izdanja

RASPRODATORoman koji se čita u jednom dahu. Priča žene koju je prevelika i nesrećna ljubav uplela u strašnu i mračnu porodičnu tajnu koja života košta njene aktere. Napeta i uzbudljiva prica. Izvanredan zaplet. „Anina priča“ je roman koji Vam neće dopustiti da ga zatvorite dok ga ne pročitate od prve do poslednje strane!

HANINA KĆI
Mirjana Stakić

Godina 2011, izdanje - I, format - 13.5x20.5
Žanr - roman
Strana - 154

Edicija - Specijalna izdanja

Priča o devojci, koja tragom starog porodičnog Dnevnika, kreće u avanturu otkrivanja svojih predaka, na put neizvesnosti i razotkrivanja istine, kojaće iz korena promeniti njen život. Očaravajući roman o ljubavi i strasti... o tajnama za koje je bolje da nikada nisu otkrivene... Iz veze nacističkog oficira i mlade beograđanke izrodiće se tajna koja mnogo godina kasnije preti da uništi tri generacije dve različite porodice... zabranjena ljubav, neizvesnost, strast, tajne i mistične sudbinska predskazanja držaće vam pažnju od prve do poslednje stranice ove knjige...Hanina kći, roman, koji podstiče i spaja srce i razum...   
Izdavačko preduzeće Legenda K.D. Lomina 4, 32000 Čačak, 032 348 648, legenda@eunet.rs